sâmbătă, 21 aprilie 2012

Grunge Fashion

            Scrisesem în postul Grunge despre cât de mult îmi place ca stil de muzică, dar grunge nu înseamnă doar muzică, ci şi.. modă, unde a excelat şi la acest capitol, chiar schimbând moda destul de mult de-a lungul timpului.


Stilul se caracterizează astfel:

'' GRUNGE

          Termenul "grunge" este utilizat pentru a defini un anumit moment din moda si muzica secolului 20. Curentul "grunge" a debutat la mijlocul anilor '80, provenind din regiunea nord vestica a Statelor Unite. Influenta sa s-a tradus prin muzica alternativa si prin conceptul "do-it-yourself" din moda. Adeptii curentului grunge nu erau interesati de politica, nu exista un tel comun precum anarhia punkistilor sau pacea promovata de hipioti. "Valorile" curentului erau singuratatea, frustrarea, izolarea si blazarea. Nu s-a dorit a fi o miscare in sine dar a dat cuvantul generatiei X si a reprezentantei sale, formatia Nirvana.
Moda grunge era de fapt o "nonmoda" ce urma normele unui estetism post-hippie, post-punk si consta in alaturarea de piese necoordonate rezultand un look ultra-lejer, "sleampat", dar departe de a fi sters sau neinteresant. Elementele cheie de stil atat pentru imbracamintea feminina cat si pentru cea masculina erau jeansii decolorati si rupti, camasile din flanel de obicei cu model in carouri sau saluri din lana purtate peste tricouri uzate si bocanci.        Filozofia low-budget, antimaterialista, generata de perioada de recesiune au adus in atentia consumatorilor de moda magazinele second-hand si a adaugat elemente precum fesurile tricotate si pantalonii cargo. Rochiile inflorate vintage ca si camasile de noapte stil babydoll erau purtate cu pulovere si cardiganuri xxl, tricotate cu ochiuri mari. Grunge insemna un stil casual dus la extrem.
Prima mentiune in presa de moda a aparut in "Women’s Wear Daily" pe 17 august 1992. Moda grunge era considerata "hot", "chic". Ce incepuse ca un stil al strazii din Seattle devenise moda tinerilor din New York si se raspandea cu rapiditate peste ocean. Tot in acelasi an revista Vogue realiza un articol si un pictorial pe aceasta tema. Marc Jacobs, pe atunci un tanar designer, era fascinat de aspectul utilitar al stilului grunge precum si de juxtapunerea de texturi diferite si de imbinarea pieselor vintage cu cele noi.
Marc Jacobs a adus stilul grunge pe catwalk odata cu showul de primavara-vara 1993 pentru casa Perry Ellis. A fost urmat de importanti designeri precum Calvin Klein, Christian Francis Roth, Armani, Dolce & Gabbana, Anna Sui si Versace care au propus tinute grunge din materiale luxoase. Trendul nu a prins insa la clientii caselor de moda. Adolescentii din clasa de mijloc insa, fani ai lui Kurt Cobain si ai formatiei sale, au adoptat imediat stilul grunge, ei fiind cumparatorii jeansilor taiati "de-a gata", a fesurilor tricotate si camasilor din flanel.
Curentul grunge a avut un rol insemnat in moda transformand hainele reciclate intr-o alegere chic si a consacrat un stil definit prin suprapunerea de straturi, prin alaturarea diferitelor texturi si prin libera alegere a consumatorului de a imbina piese si de a crea tinute care confera un stil personal.''   Sursa


- un articol bun, dar în limba engleză, am găsit aici, un site dedicat modei grunge.

- un alt articol găsiţi şi aici 

          Nirvana era deja o legendă, dar  bine-înţeles foarte multe trupe au adoptat acest stil în acea perioadă şi odată cu ele şi fanii acestora. Câteva dintre trupe le-am postat mai jos. Fotografiile le-am ales destul de greu, deoarece aveam de unde alege şi nu mă puteam decide care dintre ele sunt cele mai bune. Consider că acest stil este extrem de lejer, confortabil, iar mie îmi place enorm.


Moda Grunge ... de ieri


HoleCourtney Love & Kurt CobainBabes in ToylandL 7Alice in ChainsNirvana
Moda Grunge.. de azi, care tot i-a amploare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te ascult! :)