luni, 9 aprilie 2012

Grunge

Povestea mea cu grunge-ul, sună cam aşa...

Nu, nu...

de fapt, să încep cu începutul..

Îmi amintesc când aveam vreo 4 ori 5 ani ca stăteam pe covor uitându-mă la tv  (cu imagine din aceea alb-negru) fiind foarte acaparată. Cânta nu ştiu care trupă de rock şi-mi amintesc de pletele acelor băieţi (pe atunci îmi păreau foarte amuzanţi), dar muzica aceea chiar îmi plăcea. Cam acesta a fost primul contact cu muzica rock din câte îmi amintesc.

Cu timpul, urechile mele au găsit un anumit sunet pe care l-au plăcut la nebunie. Acela era grunge.. dar trecuse ceva timp până să aflu ce stil de muzică era. Am să dau un copy-paste la o parte dintr-un articol de al meu de pe blogul vechi unde explicam mai bine cum stătea treaba.

"... vreau să povestesc un pic despre ceea ce în prezent eu încă ador foarte mult. Într-o zi, auzisem la radio o melodie care îmi intrase în sânge, în creier şi în toate ţesuturile corpului meu. Nu ştiam cine cânta şi îmi era o ciudă maaare pentru că nu spuseseră şi numele trupei sau nu am fost atentă, dar nu am putut uita sunetul melodiei, dar asta până când descoperisem VH1 la tv.  Auzisem în sfârşit melodia care o păstram ca pe ceva sfânt în mintea mea : )) .. în sfarşit secretul a fost descoperit, era vorba despre.. Nirvana, cu “Smells like teen spirit” o trupa mult prea cunoscută ca să pot să mai spun eu ceva despre ea, era o trupa de grunge, alternative rock music. Ulterior aflasem că nu mai există, că solistul era mort de foarte mult timp, bla, bla. Cert e că acesta e stilul meu preferat, dupa care symphonic metal. Da, şi iaraşi mă întâlnisem cu muzica veche, căci nici în ziua de astazi nu inţeleg de ce îmi place asa mult tot ce este vechi indiferent de ce natura este. De atunci, am căutat şi alte trupe de grunge, dar din pacate sunt prea putine."

Despre grunge, mai pot spune din experienţă că nu e agreat de toată lumea. E adevărat, e mai greu de digerat, deoarece muzica aceasta conţine multe distorsuri de chitară, sunete care parcă te zgârie pe creier, poate mai rău decât ai scârţâi cu creta pe tablă, dar sunt şi melodii care sunt ceva mai blânde auzului. Aşadar, vă garantez că mulţi nu vor înţelege acest stil de muzică, că o vor descrie ca fiind doar o muzică foarte veche şi chiar proastă şi murdară. Dar ca să înţelegi grunge-ul, trebuie să ai în primul rând o afinitate pentru muzica rock, după care răbdarea de a asculta acest gen (dacă vrei să-l studiezi) şi poate că ar mai trebui încă ceva, dar nu pot explica ce. Personal, m-a fascinat din prima clipă şi încă mă fascinează, chiar găsesc o urmă de sensibilitate în fiecare melodie (unii nu o vor găsi niciodată). În ultimul timp, chiar mă preocupă să găsesc rădăcinile acestui stil prin alte trupe şi mai vechi, cum ar fi Scratch Acid:Dacă nu v-am lămurit prea bine care e treaba cu grunge-ul, uite cum descrie acest gen, wikipedia:

Grunge-ul (uneori numit și muzica din Seattle) este un subgen al rock-ului alternativ care s-a format prin mijlocul anilor '80 în Seattle, Washington. Inspirat din hardcore punk, heavy metal și indie rock, grunge-ul este caracterizat prin chitările electrice dezacordate, contrastând cu intensitatea sonoră piesei și cu versurile apatice ori fără sens. Inesteticul grunge-ului este datorat înfățișării neîngrijită a cântăreților. Grunge-ul se formează odată cu casa de discuri independentă Sub Pop, pe la sfârșitul anilor '80. Acesta devine un succes comercial în prima jumătate a anilor '90, odată cu lansarea albumelor formațiilor Nirvana (Nevermind) și Pearl Jam (Ten). Succesul acestor două trupe a făcut ca grunge-ul să devină cea mai populară formă de hard rock a momentului. Desigur, și alte formații s-au bucurat de popularitate. Cu toate că multe dintre ele s-au destrămat sau au ieșit din atenția publicului pe la sfârșitul anilor '90, acestea continuă să influențeze muzica rock modernă. "

Deşi Nirvana mi-a plăcut extrem de mult, aproape inevitabil mi-a plăcut şi Hole  ( da, ştiu, nu e o denumire prea inspirată, dar Courtney Love are voce cu siguranţă, mie îmi place :D  şi da, cuplu Kurt-Courtney de asemeni îmi place), plus multe alte trupe ca: Pearl Jam, Alice in Chains, L7, Babes in Toyland, Mudhoney etc.

Nu, nu am să postez renumitul “Smells like teen spirit”, însă am să pun o altă melodie de la Nirvana, dar şi o melodie de la Hole.. aşadar, nu mai rămâne decât să-ţi pregateşti bine urechile dacă nu eşti deja familiarizat cu acest gen, dacă nu, şi tot nu-ţi place, mai bine pune stop melodiei şi atâta tot. Enjoy! :)Un comentariu:

  1. [...] Asta e Mă mândresc cu persoanele care ştiu ce e muzica adevărată. Una dintre ele este Claudia, chiar am vorbit despre subiectul acesta cu ea. Cred că suntem ultima generaţie care a ascultat [...]

    RăspundețiȘtergere

Te ascult! :)