duminică, 22 iulie 2012

Despre prostie

           În cei aproape 21 de ani de viaţă, cred că am întâlnit aproape toate modurile de  manifestare a prostiei umane. Prostia, prostie, dar am vazut prostia chiar şi în modul ei cel mai josnic, ca să spun aşa. Cel mai trist este faptul că unii dintre noi nici măcar nu îşi dau seama de câtă prostie emană în jur şi mai au pe deasupra o bolnavă impresie că sunt cool şi se mândresc cu asta.
            Eu înţeleg, sunt oameni care din păcate aşa au fost crescuţi, convieţuind alături de familii care sunt prost educate şi din păcate după aceeaşi ''reţetă'' trăiesc şi ei la rândul lor. Aceşti oameni foarte greu pot ieşi din acest mediu şi ştim că de cele mai multe ori nu se poate ieşi, pentru că aceştia aşa percep normalul, viaţa lor în asta constă, iar cu toate acestea, s-ar putea ca pe ei să nu-i afecteze. Spun asta pentru că aşa cum am relatat mai sus, aşa au fost crescuţi şi nu îşi dau seama dacă se află într-o dilemă. Pe lângă toate acestea, sunt sigură că se şi simt foarte bine în pielea lor. Unde nu-i gândire prea multă, nici nu au cum să-şi bată capul cu ceva. Pur şi simplu acest lucru nu face parte din ''reţetă''.
            Însă sunt oameni care au avut parte de educaţie, practic tot ce le trebuia, dar acest lucru nu prea se observă. Ce să însemne asta, oare ?! Părerea mea este că familia în care a trăit nu şi-a prea dat interesul şi acesta fusese de mic dădăcit, spunându-i mai mereu că este încă mic şi va avea tot timpul din lume pentru a învăţa sau familia cu toate că a avut acces tot timpul la informaţii, educaţie, dar din păcate nu au investit în acest lucru şi iată că nu doar familiile sărace au aceste probleme, ci şi cele cu situaţie financiară crescută. De unde toate acestea?! .. din prostie! Nu înseamnă astfel, că toţi care au bani sunt mai culţi.
Consider că prostia este urmarea proastei educaţii.

13 comentarii:

 1. Prostia chiar este urmarea unei proaste educatii.
  La fel este si in blogging. Daca te formezi singur, fara sa ai un tutore care sa te ajute, vei fi un fel de ingamfat! Insa, daca esti indrumat de un blogger mare, senior, ai toate sansele sa ajungi undeva in varf!

  Nu e valabil pentru toti, insa!

  RăspundețiȘtergere
 2. Mda, asa e, educatia si deprinderile fac totul! Dar la un moment dat copilul devine adult, sa spunem la o varsta de 20 de ani are posibilitatea sa se schimbe, sa devina un om mai cult, in ciuda lipsei de educatie pana atunci... sa-si inlocuiasca obiceiurile proaste cu unele morale, decente, sanatoase, educative; dar eh, mai conteaza si mediul inconjurator in care se stabileste in perioada cand devine adult, de persoanele de la care invata si ce invata.

  RăspundețiȘtergere
 3. Oricum, cu totii ne putem schimba daca ne dorim asta cu adevarat! Dar este trist ca prea putini au aceasta vointa!

  RăspundețiȘtergere
 4. si cata prostie vei mai intalni..ehe..esti tanara....
  se spune despre prosti..ca totusi le trebuie ceva minte ca sa deduca chiar si acest aspect..deci?!
  iar educatia..ei bine educatia e un termen des intalnit si folosit de diversi..insa lipseste cu desavarsire din multe familii..
  a oferi totul copilului tau fara a l invata totusi despre obligatiile sale ca viitoare persoana adulta , nu i garanteaza...educatia...

  RăspundețiȘtergere
 5. Sunt constienta de asta, cu siguranta voi mai intalni in n feluri prostia si cred ca nu ma va mai surprinde deloc de acum incolo! ; ))

  Da, sunt de parere ca formarea copiilor porneste de la educatia care o primeste de la parintii sai. Cred ca trebuie sa existe un echilibru intre a invata si a recompensa, iar aici trebuie foarte mult de lucrat, dupa cum se vede!!! De exemplu, eu mi-as invata copilul in fiecare zi cate ceva, si o sa-l fac sa fie constient ca trebuie sa invete diverse lucruri ce sunt indispensabile vietii si carer bineinteles ajuta la formarea lui ca adult; dupa care il voi recompensa asa cum voi considera eu. A nu se intelege ca voi fi un parinte aspru, ci voi fi cat se poate de corecta si cu mine si cu el, doresc sa-i arat adevarata realitate (bineinteles toate la timpul lor). Scopul este acela de a deveni un adult responsabil, sigur pe sine, pentru a se descurca in societate! Chiar subliniez acest aspect!!!

  RăspundețiȘtergere
 6. Daca oamenii ar realiza ca sunt prosti, probabil ca nu ar mai fi prosti. Cat despre restul, Albert Einstein spunea ca doua lucruri pe lume sunt infinite: Universul si prostia umana. Dar despre Univers nu era sigur...

  RăspundețiȘtergere
 7. Asa este.. nivelul lor de cunoastere doar atat este si normal ca nu observa nimic nepotrivit. Cu cat ajungem sa cunoastem mai mult, cu atat ne descoperim defecte, si alte probleme, dar eu cred ca daca le descoperim asta nu inseamna ca nu le putem si rezolva. Cum oare atunci mai putem evolua?! Aaa da, stai ca mi-am adus aminte.. ne vor cat mai prosti ca sa putem fi usor de manipulat.

  Apropo, de cunoastere, esti de acord cu poezia lui L. Blaga ``Eu nu strivesc corola de minuni a lumii`` ?! Esentialul in acea poezie era.. sa nu distrugem misterul lumii, sa nu patrundem cu mintea atat de departe, eu una asa am inteles si nu pot fi de acord cu mesajul poeziei. Mai pe scurt.. “Crede si nu cerceta!” Sa fie oare o poezie cu scop de indoctrinare?!

  RăspundețiȘtergere
 8. Din pacate, revolta impotriva sistemului nu a adus vreodata rezultatele scontate. Schimbari sunt mereu, dar nu cele mai potrivite...
  Cat despre cunoastere, oricate mistere am crede ca am deslusit, va exista mereu unul care sa dea totul peste cap.

  RăspundețiȘtergere
 9. @Tibi
  Asa este, daca cumva dorim o schimbare, se gaseste mereu cineva sa ne puna la punct, pentru ca regulile sunt facute dupa placul lor, iar noi suntem doar niste muritorii de rand si noi nu prea contam.

  RăspundețiȘtergere
 10. Dar nu ar trebui sa ii lasi pe altii sa iti impuna ce sa faci...

  RăspundețiȘtergere
 11. Perfect de acord! Nici nu am spus asta, cel putin in cazul meu.. niiici gand de asa ceva! :)

  RăspundețiȘtergere

Te ascult! :)