luni, 29 aprilie 2013

Exista Corp. Exista Suflet?!

Faptul ca vedem exteriorul nostru cu ochiul liber - macroscopic, faptul ca ne simtim, ca putem respira, manca sau ca putem realiza tot felul de lucruri, suntem constienti ca existam, ca avem un corp, reprezentand astfel partea materiala. Dar dincolo de corp, se gasesc organe, oase, sange, celule, etc care nu le putem vedea cu ochiul liber, pentru ca nu suntem transparenti, dar pot fi vizualizate prin examene microscopice, endoscopice, radiologice, ecografii, etc. Dar ce nu putem vizualiza cu nicio alta tehnologie este sufletul, insa multi asociaza sufletul cu inima. Sa existe oare o legatura intre ele?! Dar sufletul sigur nu este un organ. Asadar, sufletul reprezinta partea imateriala.
Desigur, cand spunem suflet ne referim si ca trasatura de caracter, dar si ca parte spirituala. O intrebare care inca ne mai chinuie mintile ar fi daca sufletul este vesnic. Unii afirma, altii infirma. Unii cred in vesnicia sufletului si ca el este singurul care ramane din ceea ce am fost si care conteaza in asa zis-a viata de dincolo, pentru ca ne trimite in functie de faptele noastre in rai sau in iad. Altii, cum ar fi in budhism, conceptul de suflet nemuritor, etern, este o iluzie si astfel nu crede in vesnicia lui. In schimb, ei cred in reincarnare. Asadar, sufletul vesnic nu este un concept universal acceptat. Dar inainte de a vorbi despre vesnicia lui, trebuie mai intai sa ne intrebam daca el chiar exista.
Oamenii pot merge pe ideea de a crede si nu cerceta, credem doar pentru ca avem nevoie sa credem sau pentru ca si altii cred, sau pot merge pe ideea crede doar daca descoperi si ai dovezi palpabile sau dovezi care sa demonstreze cumva existenta. Si astfel se naste scepticismul. Dar nici eu nu am raspunsul la intrebarea de mai sus, asa ca nu cred ca voi putea aduce ceva nou si desi as putea filosofa la nesfarsit, nu voi face asta, ci voi face o “radiografie” a sufletului asa cum il cunoastem cu totii, acum, aici, si chiar daca va fi sau nu etern, majoritate credem ca ar exista. De ce?! Pentru ca toti putem simti, putem chiar si sa descriem ceea ce simtim, deci unele lucruri nu trebuie neaparat vazute, demonstrate pentru a le crede. Insa, cu toate acestea, este destul de greu sa aflam daca si ceilalti de langa noi simt la fel, si astfel este si mai greu sa gasim oameni care simt la fel, asa-zisele suflete pereche.
Spunem ca exista oameni cu suflet si oameni fara suflet si ii etichetam astfel in functie de faptele lor, adica dupa fapte bune sau rele. Dar ce ne face pe noi sa credem ca este chiar asa?! Desigur, lucrurile, gesturile facute sau nu din suflet, le simtim, asa cum am scris si mai sus, dar uneori, asta necesita un timp in care am putut cunoaste mai bine respectiva persoana. Un alt aspect ar fi ca ceea ce este rau pentru unul, nu este neaparat rau si pentru altul si asa cum se intampla si in cazul frumusetii fizice, totul este relativ. De obicei, asa se intampla, judecam inainte de a cunoaste persoana cu care avem de-a face, dar se poate intampla sa ne fi inselat in privinta ei. Mai putem relata si faptul ca oamenii cum sunt diferiti, au si gusturi diferite, placeri diferite, perceptii diferite.
Dar unii oameni nu sunt dupa cum arata. Un om cu o constitutie masiva nu inseamna neaparat ca este un om rau, adica fara suflet, asa cum nici dupa un chip bland si inocent, nu sta intotdeauna un om la fel de bland. Desigur, exista oameni care sunt exact ceea ce arata ca sunt.
Insa sunt oameni pe care nu ii vei cunoaste niciodata cu adevarat, pentru ca ei isi vor imbraca corpul cat si/sau cuvintele astfel incat ceilalti sa nu ii descopere si lasa se sa afle despre ei doar cat considera ca este necesar, pentru ca sunt unele aspecte despre care oamenii nu ar trebui sa stie, nu ar trebui sa-i intereseze si astfel, doar un numar limitat de persoane ii cunosc cu adevarat sau poate chiar niciunul. Dar altii, recurg la o astfel de metoda pentru ca ascund slabiciuni, defecte, fiecare avand diverse motive. Am putea spune ca isi ataseaza o masca, dar acestia, de fapt, nu vor sa fie judecati, criticati, raniti si nu o fac cu scopul diabolic de a-i minti pe cei din jurul lor, ci vor sa isi ataseze un fel de scut, considerand ca unii oameni nu merita sa-i cunoasca cu adevarat, nu vor sa le fie descoperit punctul sensibil, pentru ca este posibil sa nu fie apreciati la adevarata valoare, acceptati sau intelesi. Desigur, unii chiar isi ataseaza masti dintre cele mai frumoase, dar sub ele se ascund cele hidoase, care sunt, de fapt, cele adevarate. Ei mint cu zambetul pe buze, se joaca cu mintile oamenilor, ii manipuleaza, prada fiindu-le mai ales cei usor creduli, care nu sesizeaza, nu isi dau seama de ceea ce se intampla, pentru ca nu stiu sa citeasca chipurile si gesturile oamenilor sau pur si simplu nu vor sa judece si astfel, sunt dusi in eroare.
Toate acestea reprezinta tipuri de oameni, iar societatea in care traim, se pare ca ne face sa recurgem la astfel de mijloace. Ne este frica sa ne mai aratam sentimentele, ne este frica sa mai aratam cine suntem cu adevarat si daca aratam cine suntem, altii profita si se pare ca devenim din ce in ce mai falsi.
Se spune ca fereastra catre suflet sunt ochii. Si poate chiar asa este, insa nu de putine ori, nu lasam privirea sa ne fie vazuta, iar daca observam ca cineva se uita in ochii nostri, deja ne intrebam daca nu cumva urmareste ceva diabolic sau ne face sa ne simtim stanjeniti, urmariti. Dar cum ar fi daca am putea vedea sufletele oamenilor?! Daca ele ar putea fi vizibile, oare oamenii ar reusi sa se inteleaga mai bine intre ei sau am crea si mai mult haos printre noi?! Am renunta la a mai judeca dupa aparente si de la o prima vedere?! Si daca sufletul ar fi posibil sa fie vazut, cati si l-ar lasa la vedere?! Unii isi imbraca corpul mai frumos decat au sufletul. Sustin ca au suflet, insa cand sunt pusi in situatii in care ar trebui sa si dovedeasca asta, cati o fac?! Si atunci te intrebi din nou... Exista sau nu, suflet?!
Se mai spune, ca esti ceea ce gandesti. Sa insemne ceea ce sufletul iti spune?! Dar sufletul nu are constiinta, probabil ca el este doar o conexiune intre minte-suflet si are si el un anumit rol. Si daca constiinta, perceptiile, senzatiile sunt cele care fac totul si doar ele sunt responsabile pentru faptele noastre?! Depinde desigur si de capacitatea fiecarui om, dar pentru a lua o decizie, pentru a intelege ceva, trebuie sa gandesti, deci informatiile trec mai intai prin minte si apoi prin suflet. Si ce e cel mai dificil lucru din lume, daca nu lucrul cu oamenii si ca tot ce se intampla in lume presupune conversatii, decizii care nu duc totdeauna in directia cea buna. Oamenii de aceea ce multumesc atat de greu si intre ei exista tot felul de conflicte.
Ca o concluzie, cu cat descoperim mai multe cu atat ne afundam si mai adanc in neintelesuri. O intrebare naste la randul ei alte intrebari. Unele lucruri au explicatii logice, dar unele lucruri sunt dincolo de intelegerea noastra si probabil nu vor avea niciodata vreo explicatie, poate pentru ca este mai bine sa fie asa. Dar se poate spune ca si noi oamenii, ne complicam viata... si poate ca raspunsurile sunt mult mai simple si mai aproape decat credem.

2 comentarii:

 1. Cu timpul vei înţelege că nu-i important să afli răspunsurile la orice întrebare vei avea - pentru că nu vei obţine! - ci să accepţi cu seninătate că unele lucruri îţi vor rămâne necunoscute pentru totdeauna. Unii se pot simţi frustraţi, dar alţii, cei înţelepţi, se vor bucura de ceea ce ştiu deja si vor lua lumea şi tot ce-i în ea aşa cum le-a lăsat Dumnezeu.
  Desigur, tu o vei constata pe propria-ţi piele şi nu vei lua de-a gata orice spun ceilalţi, indiferent că-s bine intenţionaţi sau nu. That`s life!
  Hugs, pretty girl!

  RăspundețiȘtergere
 2. Sunt constienta ca nu voi afla toate raspunsurile, dar ma bucur cand mai descopar din ele, insa intrebari tot voi continua sa-mi adresez, pentru ca asa imi este firea ;))
  >:D< Hugs!

  RăspundețiȘtergere

Te ascult! :)