sâmbătă, 3 august 2013

Sub Semnul Analizei si Aplicarea SchimbariiIn lume gasim oameni si oameni.  Rai, buni, imorali, morali, fatarnici, sinceri, prieteni, dusmani, ignoranti, eruditi. Dar ce ne facem cu cei care au obiceiul de a ne indrepta catre acel dezechilibru, care vor sa ne puna piedici, care vor sa castige prin metode incorecte, care vor eventual sa fie urmati si de altii dupa “bunul” lor exemplu? Acestia sunt oamenii patologici, acei viermi care mananca tot si care vor sa te lase gol. Evident, nu putem sa ii schimbam pe toti, dar putem sa le facem fata, putem sa schimbam lucrurile fara prea mult deranj daca am fi ceva mai atenti.
Dar ce facem si cu propria persoana? O analiza amanuntita a propriei persoane ne ajuta sa gasim raspunsurile pe care le cautam poate de mult timp, dar care au fost surprinzator de aproape.

O problema des intalnita este aceea ca multi oameni prefera sa fie ceea ce nu sunt. Ajung sa fie ceea ce altii sunt, deoarece considera ca doar asa nu vor fi dati la o parte, doar asa vor fi apreciati, iubiti, doar asa nu vor suferi. Gresit! E o aparenta stare de multumire, dar in curand suferinta va creste si mai mult, mai exact din momentul in care se pune in aplicare acea “schimbare”. Peste un timp ne vom da seama ca nu putem juca la nesfarsit cu acea masca. Sa ne amagim, inseamna sa ne ucidem propria persoana. Ar trebui sa ne trezim si sa nu ne mai ignoram personalitatea, sa ramanem ceea ce suntem, chiar cu riscul de a nu fi placuti. Sa nu uitam ca nu toti oamenii sunt la fel si intr-o zi, vei intalni si acele persoane care sunt asemeni tie, care te vor placea asa cum esti. Trebuie sa apara, pentru ca atragem ceea ce suntem, dar asta cu conditia sa fim ceea ce suntem cu adevarat. Si chiar daca va fi doar o singura persoana, starea de multumire, de fericire este garantat imensa. Da-ti voie sa simti ceea ce simti cu adevarat, da-ti voie sa fii asa cum esti.

O alta problema este perceperea gresita a persoanelor. Multi tindem sa judecam de la o prima vedere. De cele mai multe ori interpretam gresit persoanele si in acest caz ar fi bine sa mai dam si o a doua vedere, poate si o a treia. Nu putem sa cunoastem o persoana doar de la o prima conversatie, dar multi dintre oameni considera ca stiu deja totul despre acea persoana, ca au mai intalnit o astfel de persoana. De exemplu, este imbracata in stilul x, iar persoanele de genul sunt naive sau sunt rele sau sunt ciudate, plictisitoare, etc. Etichetand o persoana gresit, ajungem sa o inlaturam nestiind ca era poate o persoana deosebita. Doar ascultand-o, doar comunicand mai mult cu aceasta, iti poti confirma sau infirma parerea.

O alta problema a oamenilor este aceea ca nu stiu sa aprecieze atunci cand trebuie sau chiar nu o fac niciodata. Un gand bun, o incurajare, o imbratisare conteaza foarte mult. Uitam de ele, le consideram invechite sau le consideram inutile. Nu e nimic gresit in a felicita o persoana, daca simtim ca merita asta. Consideram ca e inutil?! Gresit! Este foarte important. Daca luam exemplul unui gand bun venit la momentul potrivit, persoana se va simti apreciata, iubita, ii va creste stima de sine. Si nu ca nu ar fi avut stima de sine, dar ajuta mult ca pe viitor, persoana respectiva sa fie din ce in ce mai sigura pe ceea ce face, sa aiba incredere in propriile forte, sa fie vesela, iar tu, cel care vii cu gandul bun, vei fi apreciat, vei fi chiar un ajutor, chiar daca nu realizezi ca ai facut asta.

Tot o problema sunt si acei oameni pe care daca la inceput i-am considerat de incredere, au parut ceea ce ne doream, ne dovedesc ca ne-am amagit in privinta lor. Scopul lor a fost acela de a ne castiga prietenia, poate chiar inima sau orice altceva si-au propus. Un exemplu ar fi relatiile de cuplu. Se pare ca multi dintre oameni uita sa mai fie... ca la inceput. Intervine acea comoditate. Stim ca am cucerit ceea ce ne-am propus, ne-am vazut cu sacii plini si acum luam pauza... o pauza cam definitiva, dar care lasa urme, urme grave. “Ca la inceput” a ramas doar de domeniul trecutului si nu mai alimentam iubirea. Alimentarea trebuie sa vina de la sine. Asa stim ca relatia este bazata pe sentimente adevarate.
Intrebarile esentiale sunt urmatoarele: “ Cum a luat nastere relatia? “, “Au existat sentimente adevarate? Daca da, de ce nu mai exista, cand au disparut, in ce imprejurari? ”, “ Consideri ca il cunosti pe cel de langa tine? ”, “ Te simti fericit in relatia ta? ”.
Raspunsurile sunt la fiecare, doar ca de multe ori se prefera a inchide ochii si a urma principiul - las’ ca merge si asa -. Pana cand?!

 Oamenii care ajung sa ne influenteze negativ, sunt de asemeni o problema. Acestia sunt oamenii mediocri. Acesti oameni considera telurile tale doar vise, doar lucruri negandite. Sunt excelenti demoralizatori. Iti spun ca nu poti fi mai mult de atat, nu poti reusi ceea ce ti-ai propus. Cu oamenii limitati nu ar trebui sa ne mai petrecem timpul, pentru ca ne pierdem timpul, iar singurul lor scop este sa transforme si pe altii intr-un mare nimic asa cum sunt si ei.

Pentru a aplica schimbarea, in primul rand trebuie a diagnostica problemele, a le constientiza.  Si acolo unde beneficul dispare, acolo unde simtim ca lucrurile nu mai sunt echilibrate, nu isi mai urmeaza cursul normal, acolo e problema, iar schimbarea este singura rezolvare.
Schimbarile pot fi aplicate in orice domeniu avem nevoie. Schimbarea depinde de viteza fiecaruia de implementare. Si foarte important este faptul ca schimbarea sta in fiecare si nimeni in afara de propria persoana nu o poate aplica.

2 comentarii:

  1. Stii care e problema cu schimbarile? ti le doresti tot timpul, dar iti dai seama ca le-ai facut tarziu dupa ce ele nu mai sunt reversibile...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se pare ca uneori ne trezim prea tarziu. Ar trebui sa deschidem ochii la momentul potrivit si sa nu mai amanam.

      Ștergere

Te ascult! :)