duminică, 27 octombrie 2013

...


       In urma cu aproape 3 ani, un om mi-a scris pe o bucata de hartie cateva ganduri. Imi dorea sa imi indeplinesc toate visele, sa fiu fericita si iubita de cine ma merita si ca peste ani sa am intemeiata o familie frumoasa. Am gasit acea bucata de hartie intr-o carte de matematica... Culmea, acele ganduri veneau din partea unei persoane care cunostea matematica si informatica. Si ca o paranteza, mereu am apreciat persoanele care cunosc stiintele exacte, caci eu nu am fost niciodata un om al cifrelor – nu a fost de mine - si eram sigura ca astfel de persoane privesc lumea un pic altfel. Ca o ironie a sortii, am realizat la un moment dat, ca am ajuns sa cunosc multe persoane care aveau legatura cu matematica ori informatica.
In alta ordine de idei, nu stiu de ce a ales acel om acele ganduri pentru mine. Poate ca sunt cuvinte pe care fiecare om le primeste sau le gandeste la un moment dat. Dar cuvintele “fericita”, “iubita”, “merita” erau cuvintele cheie ale acelor randuri.
            Cuvantul “merita” consider ca devine valabil intr-o relatie sau se contureaza, se sudeaza, atunci cand cele doua parti considera ca se merita, sunt impreuna de acord.
Cuvantul “fericit” nu tine neaparat de doua persoane. Poti fi fericit si singur.
Cuvantul “iubit” deriva din cele doua de mai sus si desigur, are o semnificatie profunda.
M-am intrebat daca am reusit pana acum sa arat ca iubesc, daca am oferit destul incat acea persoana pe care o iubesc sa simta asta din partea mea, sa inteleaga ca imi pasa. Apoi, m-am intrebat daca sunt iubita, daca la randul meu am simtit asta din partea acelei persoane. Si tot filosofand, m-am intrebat daca stiu in primul rand, ce este iubirea si daca ma iubesc. Eu vreau sa cred ca stiu ce este iubirea si cred ca am si o definitie personala a iubirii, dar nu are rost sa o scriu, sa o spun, pentru ca ea sta in suflet si minte. Cred ca fiecare om are propria definitie a iubirii, pentru ca oamenii iubesc in moduri diferite. Definitia iubirii mele, o va intelege omul care imi seamana cel mai mult.
Si ca sa trec la partea mai pesimista, timpul ne demonstreaza ca iubirile pot fi amagitoare. Oamenii se schimba intr-atat de mult, incat aproape ca nu-i mai recunoastem, nu-i mai intelegem. Timpul ne demonstreaza ca iubirea profunda, ne poate aduce o mare durere, caci atunci cand iubim sincer, riscam sa fim loviti la fel de puternic pe cat iubeam.
Noi oamenii avem asteptari. Dar asteptarile uneori ne pot face rau. Atunci cand asteptarile nu ne sunt indeplinite, cand nu a mers totul conform planului, ramanem dezamagiti. Apoi, cautam vinovati, nestiind, ca de fapt, singurul vinovat e propria persoana.
Suntem la fel si parca nu suntem… Evident, toti avem defecte, nu suntem perfecti; unele defecte le putem agrea, iar altele nu. Dar defectele pot sa fie oarecum acoperite; ele nu mai par atat de evidente si se poate trece peste ele.
Cred ca doi oameni se iubesc cu adevarat si se potrivesc atunci cand privesc lumea cu aceeasi ochi. Conceptia lor despre lume e aceeasi, au o lume comuna. Nu conteaza cum vad altii lumea, ci doar cum o vad ei. Ei stiu ca nu sunt obligati sa fie ca ceilalti, caci nici ceilalti nu vor fi ca ei si tot ce conteaza sunt ei. Asta nu inseamna ca sunt insensibili sau ca s-au izolat de ceilalti.
Cu totii vrem sa fim fericiti sau cel putin asa presupun. Dar ce este fericirea? In genere, fericirea este un sentiment care se masoara in momente de lunga sau scurta durata si are anumite grade de intensitate. Am vrea ca fericirea sa fie permanenta, dar ea exista mai mult in viata noastra cu cat avem mai multe momente de  fericire.
Si cati dintre noi suntem fericiti?! Am fi mai fericiti daca nu am mai astepta fericirea din partea celorlalti. Fiecare om ar trebui sa se faca mai intai pe el insasi fericit. Am fi mai fericiti, daca luptam sa fim mai fericiti. Da, sa luptam, caci ce e viata, daca nu o lupta?! Depinde de noi daca iesim sau nu invingatori;  invingatori in acesta viata macar, pentru ca nimeni nu poate invinge ultima clipa a vietii -  moartea.
Teoretic, ceea ce este pur poate rezista. Acolo unde exista intelegere, sinceritate, loialitate, iubire, educatie, acolo se formeaza rezistenta, un zid care nu poate fi daramat. Dar astazi, nu stiu daca mai pot crede in eternitatea puritatii, in eternitatea unei iubiri pure. Nu mai sunt sigura ca tot ce este pur poate rezista, chiar daca stiu ca tot ce este pur este frumos. Mi-e teama ca puritatea aceasta are si ea un termen de valabilitate… ca multe altele de pe acest pamant. Chiar si noi, oamenii, avem un termen de valabilitate…

Lasand la o parte tot acest discurs, parca aud cum cineva mi-ar adresa cateva intrebari, crezand ca de fapt, le-am evitat sau le-am uitat, pierzandu-ma printre aceste randuri... 
"Asadar, v-ati simtit iubita, fericita?" , "Vi s-au implinit visele?" 

Partea importanta este ca nu putem fi fericiti cu adevarat daca nu ne permitem fericirea. Nu trebuie sa o asteptam, ci trebuie sa ne gandim cum o putem obtine, cum o putem aduce in viata noastra si mai ales, cum sa o pastram. Daca ajungem sa ne intrebam daca am fost fericiti, iubiti, probabil inseamna ca undeva, ceva, nu a mers, iar prezentul  nu arata asa cum ne-am dorit si trebuie de luat masuri. Evident, la propria persoana...
Iar visele, nu se pot implini daca nu credem cu adevarat in ele. Daca suntem increzatori, luptatori, rezultatele trebuie sa apara. Si chiar daca nu apar rapid si isi face loc esecul, trebuie sa mergem mai departe, pentru ca el nu este un motiv de a renunta; din contra, asta ar trebui sa ne faca mai puternici si sa ne demonstram ca putem.
Daca ar fi sa dau un raspuns... voi raspunde ca acele randuri, mi-au reamintit pentru ceea ce trebuie sa lupt. Nu conteaza cat de mult sau cat de putin m-am simtit fericita, iubita pana acum de cei din jur...
Poate ca viata nu e cel mai frumos lucru de pe pamant, poate ca multi nu ne-am dorit sa avem o viata din diverse motive. Dar cred ca viata, o data ce ne-a fost data, trebuie sa o traim cat mai frumos posibil.
Si ca sa rezum totul la o singura fraza... Atragem ceea ce gandim. Gandesti negativ, atragi lucruri negative; gandesti pozitiv, atragi lucruri pozitive.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te ascult! :)