marți, 25 noiembrie 2014

Atenţie, şoferi! Don't text and drive!

Nu, nu este loc de vreo amânare când vine vorba despre transmiterea unui mesaj de interes public. Aşadar, nu voi încerca să fac nicio introducere lungă, voi fi cât se poate de directă. Şoferule, îţi transmit tare şi răspicat: Don't text and drive! Un mesaj cum nu se putea mai simplu de atât spus, lansat de către cei de la Toyota.

A venit timpul să înţelegi acum şi pentru totdeauna că sms-urile, email-urile, vorbitul la telefonul mobil nu se fac în timp ce conduci. Mai poţi aşteapta câteva minute. Serios, chiar mai poţi aştepta, şoferule! Telefonul tău nu pleacă nicăieri, te asigur de asta, aşa că termină de condus cu bine şi abia apoi poţi să trimiţi mesaje câte vrei dacă îţi pasă de viaţa ta, dar şi a celor din jurul tău. De asemenea, trebuie să înţeleagă şi cei care ştiu că eşti în trafic că nu poţi răspunde în asemenea condiţii. Dar dacă este vreo urgenţă, opreşte maşina şi aşa poţi vorbi liniştit. Ideal ar fi ca telefonul mobil să fie setat pe modul silent, deoarece chiar şi soneria poate distrage atenţia.

Desigur, tehnologia este bună, în fond, orice lucru care ne face viaţa mai uşoară, dar să fie utilizată cu cap, nu într-o împrejurare care ar putea dăuna. Dacă am putea conştientiza cât de periculos este un telefon mobil utilizat la volan, am avea cu siguranţă o lume cu mai puţine accidente de circulaţie sau chiar fără nici unul. Sunt şoferi care consideră că se descurcă foarte bine cu trimiterea sms-urilor de la volan (mai exact, 77% dintre adulţii de peste 25 de ani) şi nu văd în asta vreun pericol, dar pot fi siguri că le va ieşi bine de fiecare dată?! Uneori, o secundă de neatenţie te poate costa viaţa. Da, o secundă care poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Se poate termina tragic cu toate că nu ai dorit să se întâmple astfel. Şi nu este normal, nu este drept să murim din cauza ignoranţei la volan, din cauza nestăpânirii dorinţei de a butona telefonul. Nu mai poţi schimba nimic după ce accidentul a fost produs şi s-a lăsat cu vieţi pierdute sau cu vieţi salvate dar care vor rămâne imobilizate la pat, viitorul lor nesunând deloc roz.

România se află pe locul I din Uniunea Europeană la numărul de decese rutiere raportat la un milion de locuitori. Nu, asta nu sună deloc bine, şoferule! România merită să fie pe locul I, dar nu în asemenea sondaje triste, aşa că fă ceva şi schimbă situaţia actuală. Şi ca să te convingi şi mai bine de ceea ce se poate întâmpla dacă trimiţi mesaje în timp ce conduci maşina, te invit să priveşti experimentul realizat de către Roxana Ciuhulescu şi Dani Oţil.


Ai terminat de condus? Bun, bravo! Acum poţi suna liniştit ori trimite sms-uri chiar cu textul "Don't text and drive" si prietenilor tăi şi cu atât mai bine dacă sunt şoferi, şi explică-le că vigilenţa la volan salvează vieţi! A transmite un mesaj important şi a informa corect, este primul pas către schimbarea în bine!


Articol scris pentru SuperBlog 2014, proba nr. 22

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te ascult! :)