sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Descoperă Strada Ficţiunii!


Omul este ca o carte. Are un început şi un sfârşit (nu înseamnă că dincolo de el nu mai există nimic) şi, desigur, un cuprins structurat în capitole sau conţinutul propriu-zis, de unde reies paşii, deciziile, călătoriile înfăptuite. Omul scrie zi de zi pe paginile vieţii mai greu sau mai uşor, mai cuprins de tristeţea sau de bucuria unei lacrimi, dar scrie fie în orele târzii, după plecatul de mult al apusului roşiatic, fie în orele când răsăritul viu-strălucitor încă e departe; ceea ce contează e ceea ce reuşeşte să scrie, ceea ce reuşeşte să construiască, venind atât în folosul lui cât şi al semenilor. Suntem creaţi pentru ca la rândul nostru să creăm, iar cuvântul e cea mai frumoasă şi utilă unealtă. Cuvintele adunate în cărţi cu dedicare şi cu dragoste, înseamnă nemurirea omenirii, nemurire posibilă prin conexiunea cu viitoarele generaţii, punând astfel stăpânire pe inamicul timp.


M-am plimbat pe atât de multe străzi încât nu le mai ştiu numărul. Şi amalgamul acesta de străzi întâlnite, năşteau în mine o beatitudine, ca atunci când păşeşti desculţ prin rouă, vara, sau ca atunci când te aşezi pe pământ cu mâinile sub cap şi priveşti minute în şir cerul. M-am plimbat pe străzile reale, şi mai ales pe cele din oraşul meu, oraşul marilor iubiri, când umezite de o ploaie torenţială, când uscate de un soare toropitor, dar şi pe cele din vise, şi mai ales... pe cele din cărţi. Chiar dacă uneori mai confundam imaginarul cu realul, ele, cărţile, mi-au dat întotdeauna pofta de a trăi, de a fi, atât prin mine cât şi prin ceilalţi (personajele sau însuşi autorul) sau pur şi simplu mi-au dat pofta de a cunoaşte. Şi odată descoperite cărţile, am ştiut că vor face parte din mine toată viaţa, fiindu-mi parteneri sau profesori, ghizi, descoperind împreună profunde înţelesuri, răspunsuri la întrebările pe care le căutam în fiecare zi, neîncetat.Astăzi am descoperit o nouă stradă: a Ficţiunii. Da, chiar aşa se numeşte! Pe Strada Ficţiunii, o nouă colecţie de cărţi creată de Editura ALL stă bine aranjată şi aşteaptă a fi descoperită pas cu pas de iubitorii literaturii. Este evident că nu este doar o simplă stradă. Cea de faţă cuprinde patru secţiuni: Clasic, Contemporan, Crime şi Bestseller, sau îţi poţi foarte bine imagina că te afli într-o intersecţie şi tu alegi încotro te îndrepţi. Dar nu se opreşte totul aici. Trebuie de luat în vedere şi noul proiect de pe Strada Ficţiunii: Lista lui Alex. Ştefănescu, proiect ce susţine promovarea scriitorilor români contemporani. Strada Ficţiunii se vrea a fi circulată, intens circulată, căci prioritate există pe deplin şi timp de asemenea există, pentru a fi studiată fiecare secţiune în parte cu condiţia de a nu produce vreun accident sau alte perturbări, căci unde-i carte trebuie să fie bun-simţ, linişte şi zâmbete pe chipuri şi suflete.


Oamenii sunt mai frumoşi, mai buni şi mai bogaţi cu fiecare carte citită. Imaginea omului citind şi scriind este imaginea care înalţă spiritul. Din multitudinea de cărţi de pe Strada Ficţiunii mi-au stârnit curiozitatea Cină în Paradis, de Ben Bennet şi Soapta inimii, de Jan-Philipp Sendker, şi sper ca într-o zi să scriu şi eu o carte, să aduc o contribuţie omenirii, aşa cum au adus şi aceşti scriitori.


Descoperă şi tu Strada Ficţiunii!


Articol scris pentru Superblog 2014, proba nr. 12

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te ascult! :)